Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütemények éjszakai üzemmóddal

 

ejszaka.jpg

 

Sajtos pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 2 dkg só, 2 dkg élesztő, 1 dkg cukor

Elkészítése: Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, közepére mélyedést készítünk, ebbe tesszük az élesztővel elkevert tejszínt.Az élesztőt simára keverjük a tejszínben, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle. Kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Először szimplán, majd duplán hajtogatjuk,közben 45 fokkal elforgatjuk, majd hűtőbe tesszük pihenni egy éjszakára vagy 8-12 órára fagyasztós zacskóban vagy lezárható tálban.. Reggel mégegyszer hajtogatjuk ( elhagyható), kinyújtjuk 1-2cm vastagságúra és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük  Ezután pihentetjük egy kicsit, majd a tetejét tojással megkenjük, és180- 200 C-on kisütjük.

A kinyújtás után reszelt sajttal megszórhatjuk a rétegek között. Szebb és finomabb lesz a pogácsánk. Zsiradékkal is megkenhetjük minden kinyújtás után, hajtogatás előtt, és reszelt sajtot is tehetünk a rétegek közé,.

 

Készíthetjük tojás nélkül is.

 

 Kapros juhtúros pogácsa 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg juhtúró, 25 dkg margarin, 2 dkg só, lehet több is ízlés szerint, 3 dkg élesztő, 1 dl tejszín vagy tejföl, vagy joghurt, 2 tojássárgája, 1 tojás a megkenéshez, kapor, snidling

Elkészítése: A tejszínben simára keverjük az élesztőt. A többi hozzávalót összedolgozzuk a snidling nélkül. Használhatunk friss kaprot, de szárazat is. Csak ha frissel dolgozunk, mossuk le, szárítsuk le papírtörlővel, vágjuk fel apróra. A felhasznált mennyiség egyéni ízlés szerint. Nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra. Először szimplán, (utána 45 fokkal elfordítjuk)majd duplán hajtogatjuk. A kinyújtott tésztára snidlinget szórunk, összehatjuk. A rétegek jobban szétválnak, ha kinyújtás után zsíradékkal megkenjük. Én vajjal szoktam. Ebben az esetben erre szórjuk a snidlinget, utána összehajtjuk. Éjszakára tehetjük kelesztőtálba, én fagyasztós zacskóba szoktam tenni a hűtőbe. Reggel elővesszük, átdolgozzuk, kinyújtjuk lisztezett deszkán, hajtogatjuk, majd 45 fokkal elfordítjuk, újból kinyújtjuk, (ha úgy gondoljuk zsiradékkal megkenjük) majd hatjtogatjuk. Utolsó kinyújtás után pogácsaszaggatóval kiformázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Tetejét tojással megkenjük. Rövid ideig tartó kelesztés után megsütjük 200 C-ra előmelegített sütőben. Kb. 20 perc alatt megsül.

Tojás nélkül is készíthetjük.

 

 

         Pozsonyi tészta                         Ebből készül a pozsonyi kifli, a bejgli

 

   Hozzávalók: 1 kg liszt, 40 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 2 dkg vaníliás cukor, 2 dkg citromhéj reszelék, 4 tojássárgája, 3 dl tej, 2 dkg só

   Elkészítés: A hűtőben tartott vajjal készítjük a tésztát.. Az élesztőt hideg tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, legutoljára a lisztet adjuk hozzá. Közepes keménységű tésztát készítünk. A kigömbölyített tésztát egy éjszakára betesszük a hűtőbe, letakarva. Hideg helyen való pihentetés után folytatjuk...

    Úgy is lehet, hogy még este elkészítjük, megtöltjük a tésztát, letakarva a tepsiben hütőbe rakjuk, majd reggel még egyszer megkenjük tojással, majd megszurkáljuk és hideg sütőbe tesszük sütni. A sütő hőmérséklete 180 C legyen. 


          Burgonyás pogácsa

 

   Hozzávalók: 50 dkg liszt, 40 dkg burgonya, 30 dkg margarin, 2-3 dkg élesztő, só ízlés szerint, durvára őrölt bors ízlés szerinti mennyiségben, 1 dl tejszín, 1 dkg cukor, 2 tojássárgája

   Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük. Az sem baj, ha nem 100%-kosan. Szeretem, ha a burgonyát érzem a tésztában. Meghámozom, majd kézzel vagy villával összetöröm.  Az élesztőt simára keverem a tejszínben. A többi hozzávalót összedolgozzuk-  a burgonya nélkül - az elkevert élesztővel. Ha egynemű a tésztánk, akkor belekeverjük  a burgonyát. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk. Először szimplán összehajtjuk, majd 45 fokkal elforgatjuk, majd kinyújtjuk, összehatjuk duplán. Beletesszük egy fagyasztós zacskóba, majd a hűtőbe tesszük 8-12 órára, egy éjszakára. Kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, majd hajtogatjuk, újból kinyújtjuk, hatjtogatjuk, és utoljára kinyújtjuk, kb. 1-2 cm magas legyen, tetejét késsel bevagdossuk. Pogácsaszaggatóval kiformázzuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk, beletesszük a pogácsát, tetejét tojással megkenjük. Vigyázzunk, hogy a tojás le ne follyon, mert gátolja a pogácsa feljövetelét. 180 C-on kisütjük, előmelegített sütőben.  

   Tojás nélkül is elkészíthető.  

 

                           Tökmagos pogácsa

 

 

   Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2-3 dkg élesztő, só, 20-30 dkg túró, 10 dkg tökmag, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1 dkg cukor

   Elkészítése: A tökmagot szárazon megpirítjuk egy serpenyőben. Ha kész rögtön kitesszük egy kis tálba, mert a serpenyőben tovább sül, hiába vettük le a tűzhelyről. A felét egy kicsit összetörjük, ezt tesszük a tésztába. A túró legjobb, ha juhtúró, de ha nincs otthon, vagy drágának találod, akkor jó a tehéntúró is. Az élesztőt eldolgozzuk simára a tejfölben a cukorral. A többi hozzávalót összedolgozzuk. Hozzátesszük az elkevert élesztőt. Liszezett deszkán kinyújtjuk, a tészta felületét vajjal megkenjük, tökmagot szórunk rá, először szimplán összehajtjuk, majd 45 fokkal elfordítjuk, majd újból kinyújtjuk, vajjal megkenjük a felületét, tökmagot teszünk rá, duplán összehatjuk. Fagyasztós zacskóba tesszük. 8-12 órára a hűtőbe tesszük. Az idő letelte után kinyújtjuk, vajjal megkenjük, ha maradt még tökmag, akkor szórunk rá. Összehatjuk, majd kinyújtjuk kb. 1-2 cm vastagságúra. felületét késsel mintázzuk. Pogácsaszaggatóval kiformázzuk. Sütőpapírt teszünk a tepsibe, belerakjuk a pogácsát, felületét tojással megkenjük. 180 C-on, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. 

   Tojás nélkül is készíthetjük.

 

          Valamilyen pogácsa

 

  Az előző receptek alapján bármilyen pogácsát tudsz készíteni. A liszt, és a margarin, az élesztő mennyiségét megtartom, a többi hozzávalót variálom. Készítettem már gombás-márványsajtos pogácsát. Ehhez 10-20 dkg sajtot és 25 dkg zsíradékon, hagymán megpárolt, lehűlt gombát használtam. Hálás sütemény a  a fetasajtos- olajbogyós pogácsa. Ezt úgy készítettem, hogy 10-20 dkg fetasajtot tettem a tésztába, a tészta kinyújtása után az olajbogyót karikára vágtam. Ha tudunk venni, akkor legjobb a fűszeres olívaolajban pácolt olajbogyó. A rétegek közé olívaolajat tettem és karikára vágott olajbogyót. Még tudod fokozni, ha a tésztába, vagy a tetejére teszel valamilyen magot: tökmag, szezámmag, fenyőmag... Bármit bármivel variálhatsz, ami illik egymáshoz. Bátran kisérletezzél, rossz nem lehet!!!Csak jó!!!