Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütési hőmérséklet

 

Vannak olyan receptek, ahol Fahrenheitben adják meg a sütési hőmérsékletet.  

 

 

celsius-fahrenheit átváltása

 celsius  0 50 60 70   80 90  100  110   120 130  140 
 fahrenheit  32  122  140  158  176  194  212  230  248  266  284
 celsius  150  160  170  180  190  200  210  220  230  240  250
 faherheit  302  320  338  356  374  392  410  428  446  464  482

 

Sütemények sütési hőmérséklete - általában, egyes sütemények eltérhetnek ettől!

Gyúrt, élesztős tészták:

briós, fonott kalács, francia briós...      190-210 C 

Kevert, élesztős tészták:

kuglóf, farsangi fánk...      180- 200 C

Hajtogatott, élesztős tészták: 

diós csiga, kakaós csiga, túrós táska, svájci kifli...      210-230 C

Omlós, élesztős tészták:

pozsonyi tészta, pozsonyi kifli, bejgli...     200-220 C

Linzerek:

linzer karika, Rákóczi túrós lepény, almás lepény...        170-190 C

Kevert omlós tészta:

gyümölcskenyér...     180-200 C

Vajas tészták:

búrkifli, ízes táska, krémes....       230-250 C

Forrázott tészták:

képviselőfánk...     210-230 C

Piskóták ...     160-180 C

 

 Sütő hőmérséklete                                                             

 Langyos  150 Co
 Kicsit meleg  160 Co
 Közepesen meleg  180  C
 Meleg  190-200
 Forró  210 Co
 Nagyon forró  220-250

 

Hús sütése zsiradékban

   A legjobb vastag, mély, kerek edényben a húst sütni, maximum feléig legyen a zsiradék. Fontos, hogy a zsiradék bírja a magas hőmérsékletet!

    A vaj 130 C-nál kezd égni, disznózsír 250 C, növényi olajok 300 C-nál kezdenek el forrni. Bocuse a mogyoróolajat ajánlja! Semleges az íze, és magas hőmérsékleten kezd el forrni.

Közepesen forró zsiradék: ha beledobunk petrezselymet és pezsegni kezd.

Forró zsiradék: ha sistereg, és ha beleteszünk fakanalat, akkor a fakanál száján hólyagok keletkeznek, lassan a felületre emelkednek.

Nagyon forró: ha gőzöl, párás és érezni a szagát.