Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Táblázatok-mértékek

Mértékek

 1 evőkanál  15-20g

       1kávéskanál     

   5-8 g
 1 csipet     1-5g
            1késhegynyi    1/10-1g
            1 likőröspohárnyi        2 cl
     1     cherry-pohárnyi

       5 cl

 

Vásárlási tanácsadó 1 főre

Tisztítatlan halak

Halászlé:                                  50 dkg

Ponty:                                        20 dkg

Süllő:                                         20 dkg

Lazac:          20 dkg

Marha, borjú, birka, bárány, sertéshús - Sült, grillezett

Kicsontozva, letisztítva:          20 dkg

Főzésre, húsleveshez:          40 dkg

Pulyka:         40 dkg

Liba:             40 dkg

Gulyás         15 dkg

Pörkölt         20 dkg

Levestészta     2 dkg

Kelt tészta       10 dkg

Palacsinta        8  dkg

Pogácsa           8 dkg

Tarhonya          5 dkg

Rizs                   5 dkg

1 liba                  6-8 személy

1 kacsa              4-6 személy

Burgonya          20-25 dkg

Zöldségfélékből köretnek      20-25 dkg

Zöldségfélékből főzeléknek   25 dkg

Hüvelyesekből főzeléknek      15 dkg

 

Miből mennyit főzzünk 1 főre?

Leves         3 dl

Mártás        1 dl

Főzelék       2,5 dl

Palacsinta    3 db

Hús               2 szelet

 

Tojás

1 liter egész tojás  =  kb. 23 db  =     112 dkg

1 liter tojásfehérje  =  kb. 40 db =     112 dkg

1 liter tojássárgája =  kb. 60 db =       99 dkg

1 közepes tojás                                        6 dkg

1 tojáshéjnyi                                             0,5  dl

 

Tejszín

    0,5 l 30 %  zsírtartalmú tejből kb 2,5 l tejszínhab lesz akár kézzel, akár géppel verve. Szükség esetén literenként 1-1,5 dkg zselatint adunk hozzá vízben feloldva, vagy zselatinport, vagy habfixet, ezzel megakadályozzuk , hogy a térfogata csökkenjen, és hogy levet eresszen.

 

Kanál

1 csapott evőkanál liszt         1 dkg

1 csapott evőkanál cukor      15 gr

1 csapott evőkanál só            10 gr

1 csapott evőkanál tej, tejszín     15 gr

1 csapott evőkanál olaj    10 gr

1 csapott evőkanál tejföl, majonéz, túró      20 gr

1 csapott evőkanál vaj, margarin                  15 gr

1 csapott evőkanál mustár, ketchup            15 gr

1 csapott evőkanál kakaó, sütőpor               5 gr

1 csapott evőkanál búzadara                         10 gr

1 csapott evőkanál zsemlemorzsa, zabpehely    6 gr

1 csapott evőkanál rizs                                     10 gr

1 csapott evőkanál reszelt sajt                         5 gr

1 csapott evőkanál darált dió, darált mandula           8 gr

1 csapott evőkanál lekvár                                    30 gr

1 csapott evőkanál méz                                       15 gr

 

 

1 púpozott evőkanál liszt          15 gr

1 púpozott evőkanál cukor        25 gr

1 púpozott evőkanál  só             20 gr

1 púpozott evőkanál majonéz       3 dkg

1 púpozott evőkanál vaj, margarin     25 gr

1 púpozott evőkanál mustár, ketchup   25 gr

1 púpozott evőkanál kakaó, sütőpor         8 gr

1 púpozott evőkanál búzadara                  20 gr

1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa        10 gr

1 púpozott evőkanál rizs                             15 gr

1 púpozott evőkanál reszelt sajt                  8 gr

1 púpozott evőkanál darált dió, mandula  16 gr

1 púpozott evőkanál lekvár                           50 gr

1 púpozott evőkanál méz                              20 gr

 

 

1 csapott kávéskanál liszt       3 g

1 csapott kávéskanál cukor    3 g

1 csapott kávéskanál só          3 g

1 csapott kávéskanál paprika  1 1/2 g

1 csapott kávéskanál bors        1 1/2 g

1 csapott kávéskanál fahéj        1 1/2 g

 

1 tetézett kávéskanál liszt           6 g

1 tetézett kávéskanál cukor        6 g

 

1 csapott evőkanál zsír, vaj        2-3 dkg

1 evőkanál olaj                                 2 dkg

diónyi zsír                                           2 dkg

3 db kockacukor                               2 dkg

 

1 bögre                                               2 dl

1 vizespohár                                      2-2,5 dl

1 leveses tányérnyi                          2,5 dl

 


1 tetézett kávéskanál só              8 g

1 tetézett  kávéskanál paprika    2 1/4 g

1 tetézett kávéskanál bors           2 1/4 g

1 tetézett kávéskanál fahéj           2 1/4 g

 

1 csapott teáskanál tej, tejszín             5 gr

1 csapott teáskanál  olaj                        4 gr

1 csapott teáskanál majonéz, túró, tejföl    10 gr

1 csapott teáskanál vaj, margarin           6 gr

1 csapott teáskanál mustár, ketchup     5 gr

1 csapott teáskanál liszt                            3 gr

1 csapott teáskanál kakaó, sütőpor         3 gr

1 csapott teáskanál só                               4 gr

1 csapott teáskanál cukor                          5 gr

1 csapott teáskanál búzadara                    5 gr

1 csapott teáskanál zsemlemorzsa          3 gr

1 csapott teáskanál rizs                               4 gr

1 csapott teáskanál reszelt sajt                  3 gr

1 csapott teáskanál darált dió, darált mandula  3 gr

1 csapott teáskanál lekvár                            20 gr

1 csapott teáskanál méz                                  7 gr

 

1 teáskanál - 4 ml - 0,4 cl

1 evőkanál - 10 ml - 1 cl

1 csésze - 125-150 ml - 1/8-1/3 cl

 

 

 

10-12 db közepes burgonya        1 kg

  8-10 db közepes alma                1kg

 

késfoknyi vastagság                    2,5-3 mm

1 font                                                56 dkg

1 lat                                                    1,75 dkg

 

 

Zselatin

9 gramm zselatin 6 zselatinlapnak felel meg.

Általában fél liter folyadék 6 zselatinlaptól, vagy 9 gramm zselatinportól kocsonyásodik meg.

A krémekhez fél literenként 4 zselatinlapot vagy 6 gramm zselatinport használjunk, de ha vágható állagot szeretnénk, akkor fél literhez 6 zselatinlapot vagy 9 gramm zselatinport használjunk.

 

Gyümölcsök előkészítésével járó veszteségek

 

 Megnevezés

 hulladék   

     %

 Megjegyzés,
 Alma     35

 kivágott magházzal, héja nélkül

 Citrom     90 héj felhasználás esetén
 Citrom      60  léfelhasználás esetén
 Cseresznye      5+15  szár+magveszteség
 Körte      30  kivágott magházzal, héja nélkül
 Meggy      5+15  szár+magveszteség
 Narancs      25  héjveszteség

 Őszibarack

Sárgabarack

     15  magveszteség
 Sárgadinnye      25  magháztól megtisztítva
 Szilva    10-15  magveszteség

 

 Szalonna sütésével járó veszteségek

 Megnevezés

 Olvasztási veszteség

     %

 Tepertő kihozatal

     %

 Zsírkihozatal

         %

 Sertés szalonna    10-14    6-10          80
 Nyesedék szalonna     20-25    10-15          65
 Liba-, kacsa     10-14     6-10          80

 

 Sajtok veszteségei

 Megnevezés  veszteség %  Megjegyzés
 ementáli, eidami, trappista, óvári       7  A hulladékhoz a héj és a pecsétrész
 rockfort       4  

Arányok

 Megnevezés ( friss áru)  helyettesíthető  Megnevezés( szárított v. konzerv áru)
 Főzőtök 1kg    50 dkg gyalult tök
 Gomba 1kg    15 dkg szárított gomba
 Hüvelyes bab  1kg    50 dkg zöldbab konzerv (netto)
 Hüvelyes zöldborsó   1kg    30 dkg zöldborsó konzerv (netto)
 Karfiol  1kg    50 dkg konzerv (netto)
 Paradicsom  1kg    20 dkg paradicsompüré
 Paradicsom+zöldpaprika 1 kg    50 dkg lecsó konzerv
 Spárga 1kg    55 dkg spárga konzerv
 Vegyes zöldség 1 kg    10 dkg szárított vegyes zöldség
 Vöröshagyma 1kg    10 dkg szárított hagyma
 Tej 1 liter    10 dkg tejpor