Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ünnepi sütemények

                                           Kevert

   Hozzávalók: 1/2 kg méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 15 dkg porcukor, 1/2 kg rétesliszt, dió, a fűszerek helyett használhatunk egyszerűen mézeskalács fűszerkeveréket

   Elkészítés:  A mézet felmelegítjük, a szódabikarbónát belekeverjük, utána lehűtjük. Mikor lehűlt, akkor beletesszük a tojást, a fűszereket ízlés szerinti mennyiségben. Hozzáadjuk a lisztet és a porcukrot. Jól kikeverjük. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. A sütőt 160 C-ra előmelegítjük. A tésztára tehetünk durvára vágott diót sütés előtt. 20-30 percig sütjük, aztán tűpróba. Vigyázzunk, nehogy megégjen. A sütés vége felé tehetünk rá fóliát, és úgy folytatjuk a sütést.

                         Diós, Mákos bejgli ( kenyérsütőgéppel is készíthető)

                                              3 rúd diós, 3 rúd mákos

   Hozzávalók: 120 dkg liszt, 60 dkg margarin, 2 egész tojás, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő tejben feloldva, kis só, tejföllel nem nagyon kemény tésztát gyúrunk, hat cipót készítünk

   Töltelék: 60 dkg dió + 60 dkg cukor, 60 dkg mák + 60 dkg cukor, 20 dkg mazsola, cukrozott dinnyehéj, reszelt citrom- és narancshéj, finomra reszelt alma, vaníliás cukor, őrölt szegfűszeg, kb. 0,5 dl rum

    Egy nagy tálba tegyük bele a száraz hozzávalókat és a zsiradékot. Dolgozzuk össze. Egy másik tálban keverjük össze a tejben feloldott élesztőt, és a tojásokatA száraz keverékhez adjuk hozzá a nedves keveréket. Jól dolgozzuk össze. Akkor jó, ha egynemű a tészta.

   A cukrot kevés tejjel felfőzzük, beletesszük az őrölt diót, ill. mákot és folytonos keverés mellett megfőzzük, ha túl kemény, tejjel hígitjuk, de ne legyen túl lágy massza. Beletesszük a dinnye-,citrom-, és narancshéjat, reszelünk bele almát, belerakjuk a vaníliás cukrot, az őrölt szegfűszeget és a rumot.

  A mákba annyi baracklekvárt keverünk, hogy kenhető massza legyen, majd belekeverjük a mazsolás keverék felét a dióba, másik felét a mákba.

    A cipókat vékony téglalapalakra kinyújtjuk, hármat mákos töltelékkel, hármat diós töltelékkel egyenletesen megkenünk, a két végét behajtjuk és felsodorjuk. A tepsit előkészítjük, praktikus sütőpapírt tenni a tepsibe. Közvetlen egymás mellé tesszük a rudakat, megkenjük tojássárgájával és másnapig hideg helyen pihentetjük, letakarva. A tepsit takarjuk le, nem a tésztát! Másnap elővesszük, megkenjük tojásfehérjével a bejgli rudakat, szurkáljuk meg az oldalukat,  és rövid ideig való kelesztés után, előmelegített sütőben megsütjük.200 C-on kezdjük el a sütést, majd 15 perc múlva visszavesszük 190 C-ra, még 10-15 percig sütjük. Még melegen " kiszépíthetjük kezünkkel. Ha kihűlt, akkor vághatjuk fel.

   Kenyérsütőgéppel egyszerűsíthető: fele adag tésztával készíthetjük, a kenyérsütő kapacitása miatt. A kenyérsütőgépbe belerakjuk a hozzávalókat, a gép használati utasítása szerinti sorrendben, a tésztát elkészíttetjük  Az én gépemnél 1 óra 50 perc. Ez alatt elkészítjük a tölteléket. Ebből is csak a felét. Én úgy csináltam, hogy egyik nap a diósokat, másnap a mákost készítettem el. Nem is olyan nagy munka egyszerre. A kelt tésztának jót tesz a hideg helyen való pihentetés, egy éjszakára hideg helyre tettem, letakarva. Másnap bekapcsoltam a sütőt délelőtt, vagy bármikor kisüthető másnap. Előtte persze még megszurkáljuk és megkenjük fehérjével.

                                 Habos csiga  (kenyérsütőgéppel is elkészíthető)

    Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 4 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, pici só, 1/2 dl tej, 2 dkg élesztő,  4 tojásfehérje, 30 dkg porcukor, 20-25 dkg durvára vágott dió

   A tejben feloldjuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, belerakjuk a 2 evőkanál cukrot, pici sót. Finoman összemorzsoljuk, majd hozzáöntjük az élesztős keveréket. Amibe előtte beleraktuk a tojássárgákat. Jól összedolgozzuk. Keményebb tészta lesz belőle. 30 percet pihentetjük, majd 3 cipóra bontjuk.

   Ezalatt elkészítjük a krémet. A tojásfehérjét gőz fölött  a porcukorral habosra keverjük. A diót durvára törjük.

    Vékonyra kinyújtjuk a tésztát, arányosan rákenjük a habot, majd a durvára vágott diót rászórjuk. Összesodorjuk, 1cm-es darabokra vágjuk. Óvatosan, nagy, éles késsel, hogy a krém ne nagyon follyon ki. Tepsibe sütőpapírt teszünk, erre finoman rátesszük a habos csigát. Még 30 percet pihentetjük. A sütőt 190 C-ra előmelegítjük, és 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Nagyon finom a megsült diós tojásfehérje a ropogós tésztával.

   Kenyérsütőgéppel is elkészíthetjük a tésztát, utána már nyújthatjuk is ki...

 

                                       Kalács téliesítve ( kenyérsütőgéppel is elkészíthető)

 

    Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 dl olaj, 3 dkg élesztő, 3-4 dl növényi tejszín, vagy tehéntej ( vízzel is lehet helyette), 6-8 evőkanál barnacukor, ízesítésnek citromhéj, vagy narancshéj, kandírozott citrom, kandírozott narancs, marcipán...

    Elkészítése: Az élesztőt a növényi tejszín felében felfuttatjuk, a  tejszínt felmelegítjük 35-40 C-ra kb., hozzáadunk 1 kiskanál cukrot, ezután az élesztőt simára keverjük benne. Ezután hozzáadunk pici lisztet. Tetejére is egy kevés lisztet szórunk. Ez fog megrepedni, amikor már kezd megérni a kovász. Ha jó minőségű a lisztünk, akkor sűrűbb legyen a kovász, ha nem jó minőségű, akkor hígabb legyen, a liszt mennyiségével állítjuk be. A megmaradt lisztet egy nagy tálba tesszük, a megmaradt langyos tejbe beletesszük a cukrot. Amikor megérett a kovász ráöntjük a liszt közepére, hozzátesszük a megmaradt tejet és pici sót és jól összedolgozzuk, mikor egynemű, akkor tesszük hozzá az olajat, és újból összedolgozzuk. A jól kidolgozott tésztát 20-40 percig érleljük, letakarva. Ezután újból átgyúrjuk, ezt hívjuk szellőztetésnek. Ismét kelesztjük meleg helyen, letakarva. ezután kigömbölyítjük, majd formázzuk. Tepsibe rakjuk, vagy kenyérsütő formába helyezzük, újból kelesztjük. 180 C-on 15-25 perc alatt megsütjük. Sütés előtt olajjal megkenjük. A formában hagyjuk egy kicsit, majd kiszedjük belőle.

   A teljes hűlés után cukormázat készítünk. 1 tojásfehérjét habnak felverünk, kb. 30 dkg porcukrot belekeverünk. A kihűlt kalácsra rácsorgatjuk a felét, hogy a hóra hasonlítson. Rövid idő múlva a cukormáz másik felét öntjük rá, cukor díszekkel diszíthetjük még, hópehellyel, arany, ezüst gyöngyökkel... Hagyjuk megszáradni a mázat, csak utána tesszük el a kalácsot. Olyan szép!

   Kenyérsütőgéppel is elkészíthetjük a tésztát. Utána kiolajozott formába beletesszük a tésztát, ez a mennyiség kb. 2db kenyérsütőformába fér elEzután letakarjuk, és 30 percig hagyjuk kelni, azalatt a sütőt bemelegítjük, kb. kétszeresére megnő, (sülés közben még kétszeresére, úgy számoljunk), tegyük be a sütőbe...

 

                                         Sajtos vendégváró

Hozzávalók: 38 dkg liszt, 2 db tojássárgája, 25 dkg margarin, 1-2 evőkanál tejföl, 1-2 teáskanál só, reszelt sajt

Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk. 1-2 napra betesszük a hűtőbe. Majd kinyújtjuk,  tojással megkenjük, reszelt sajtot teszünk rá, belenyomjuk finoman, hogy felvágásnál ne essen le róla a sajt, utána felvágjuk kb. fél cm vastag, 8-10 cm hosszú rudakra. A tepsibe sütőpapírt teszünk, belerakjuk a felvágott tésztát. 180 C-on, kb. 10 perc alatt megsül. Ha tovább sütöd úgy is jó, akkor ropogósabb. Egyszer elkészíted, utána már tudod, hogy szereted.

Több sót is elbír.  Én rögtön dupla adagot szoktam készíteni, mert egy mindig kevés. Sokáig eláll zárható edényben.

Szezámmagot tehetünk a tésztájába, és, vagy a sajtba keverjük bele, amit a tetejére teszünk.

Miután megszórtuk sajttal, még szórhatunk rá pirospaprikát, szerintem ugyanolyan finom, mégis egy kicsit más.

Lehet úgy is, hogy  a tetejét nem tojással kenjük meg, hanem olivaolajjal, majd magokkal megszórjuk (ízlés szerint)utána sóval, durvára örölt borssal is megszórhatjuk. Nagyon jó ízt adnak a sütinek. Egy adag tésztát is különböző képpen ízesíthetünk.